Rotavdrag för solcellsinstallation
När du installerar solceller blir du berättigad till rotavdrag. Rotavdrag för solceller avser solcellsinstallationen och ingår i något som kallas för det gröna avdraget – ett rotavdrag som gynnar klimatomställningen genom att främja gröna ändamål.
Hur funkar rotavdrag för solceller?
När du sätter upp solceller på din villa eller ditt fritidshus kan du få ekonomiskt stöd i form av ett skatteavdrag via det så kallade gröna teknik-avdraget. Det här avdraget ersätter det tidigare ROT-avdraget för solcellsinstallationer och innebär att du får dra av 20 procent av den totala kostnaden för både arbete och material direkt på fakturan från installatören.
För att kunna använda rotavdrag för solceller behöver du själv äga fastigheten där solcellerna installeras. Det gäller exempelvis för dig som bor i villa, radhus eller fritidshus. Däremot omfattas normalt sett inte bostadsrätter, eftersom taket i en sådan fastighet räknas som gemensam yta och inte tillhör den enskilde boenden.
Installationsföretaget hanterar det praktiska kring avdraget och du slipper alltså själv ansöka – beloppet dras av automatiskt på slutpriset.
Solcellsstöd – investeringsstöd solceller
Det tidigare solcellsstödet, som var ett investeringsstöd för solceller som gick att söka hos Länsstyrelsen, har, sedan den 1 januari 2021, ersatts med det gröna avdraget, det vill säga rotavdrag för solceller. Sedan den 7 juli 2020 går det inte längre att ansöka om detta solcellsbidrag och endast de solcellsinstallationer som har påbörjats innan den 1 januari 2021, omfattas alltså istället av det gröna rotavdraget.