Rutavdrag städning

Städhjälp er en av de vanligaste formerna av hushållsnära tjänster som berättigar rutavdrag. Frågorna är dock många om vad som gäller för att få rätt till rutavdrag vid hemstädning och reglerna är desto fler. Här går vi punkt för punkt igenom vad som krävs för att få rutavdrag för hemstädning.

Rutavdrag städ – Regler & Villkor

Precis som för alla andra typer av hushållsnära tjänster så är det 50 % av den totala arbetskostnaden som är avdragsgill när det kommer till hemstädning, tack vare rutavdraget. Detta innebär alltså att du rent krasst skulle kunna få hjälp med din hemstädning för totalt 100 000 kronor om året för att utnyttja hela rutavdraget på 50 000 kronor per år. I och med årsskiftet 2021 landar denna summa istället på 150 000 kronor per år för att utnyttja det fulla rutavdraget på 75 000 kronor per år. En summa som utan tvekan räcker och blir över som rutavdrag för hemstädning, året igenom.

Hemstädning som ger RUT

Regel nummer ett vad gäller rutavdrag för hemstädning är att städtjänsten måste utföras i eller i anslutning till din bostad, exempelvis bostadsrätt, hyresrätt eller fritidshus. Ytor/utrymmen i anslutning till din bostad är exempelvis din altan, förråd och garage. Det gäller att städhjälpen är av enklare slag och då inberäknas följande städtjänster:

 • Dammsugning, dammtorkning, diskning och fönsterputsning.
 • Städa ur förvaringsytor såsom lådor, skåp samt kyl och frys.
 • Flytta runt möbler som kräver förflyttning för att det ska vara möjligt att städa på vissa ytor.
 • Städa altanen genom sopning och torkning med enkla redskap.
 • Hemstädning i samband med in- eller utflytt ur bostad.
 • Städning och rengöring av spis och fläkt i kök, i den mån att ytor torkas och filter rensas.

Har du i listan ovan hittat städtjänster för hemstädning som du nyttjat eller tänkt nyttja? Se då till att räkna ut ditt rutavdrag hos Skatteverket.se.

Hemstädning som ej ger RUT

Så många regler och villkor som behöver uppfyllas för rätt till rutavdrag, lika många regler och villkor behöver man ha koll på för att inte råka ut för städtjänster som ej berättigar RUT. Precis som ovan nämner så innebär utnyttjade städtjänster utan din bostad att du ej kan söka rutavdrag. Detsamma gäller vid grövre städtjänster och städhjälp såsom:

 • Grovstädning där man tagit hjälp av avancerade städredskap. Med avancerade städredskap inberäknas bland annat högtryckstvättar och maskiner för att polera golv, såsom golvboningsmaskiner.
 • Städa och rengöra möblemang på djupet i den mån att man tvättar textiltvätt eller annan typ av avancerad städmaskin.
 • Städning och rengöring efter bygg-, avlopp- och ventilationsarbete.
 • Flytta runt möbler i syfte att möblera om och stajla sitt hem.
 • Städning av trapphus, tvättstuga och dylika gemensamhetsutrymmen i exempelvis flerfamiljshus.
 • Att ha någon över som ser till din bostad medan du är borta och hjälper dig med intag av post och vattning av blommor.
 • Poolrengöring.

Anlita städhjälp för hemstädning

Nu när du har stenkoll på vad som gäller och inte när det kommer till rutavdrag kanske du är ute efter att anlita städhjälp för hemstädning? Det finns mängder av effektiva och kompetenta städbolag som erbjuder hemstädning samtidigt som de är noggranna med att påminna om utnyttjandet av rutavdrag. Här nedan listar vi några av de allra mest populära städbolagen i våra största städer:

Städenergi – Letar du efter hjälp med din hemstädning i Stockholm är Städenergi ett städbolag av toppkvalité. De erbjuder skräddarsydd hemstädning utan någon bindningstid.

Kontakt

E-post: info@stadenergi.se

Tel: 08-272300

Julias Städservice – För andra toppenalternativ av hemstädning i huvudstaden kan vi tipsa om Julias Städservice. Ett professionellt litet familjeägt städföretag som levererar vad dem lovar.

Kontakt

E-post: info@juliasstadservice.se

Tel: 08-224091

Sverige & Co – Ett Göteborgsbaserat städbolag med lång erfarenhet av hemstädning. De erbjuder den städhjälp ni behöver – med städtjänster som faller inom ramen för rutavdrag.

Kontakt

E-post: info@sverigeco.se

Tel: 031-7575095

Stockholms Städsystem – En städfirma med utgångspunkt i Stockholm som bryr sig lite mer! Med över 50 års erfarenhet i städbranschen vet Stockholms Städsystem vad som krävs för nöjda kunder - och de levererar gång på gång. Kom i kontakt med Stockholm Städsystem för att ta del av städtjänster av högsta klass!

Kontakt

E-post: info@stadsystem.com

Tel: 08-447 51 50