Rutavdrag flytt

När du som privatperson ska flytta och anlitar flytthjälp kan du ha rätt till rutavdrag för flytt. Rutavdraget är en skattereduktion, vilket innebär att du kan spara pengar i samband med din flytt.

Rutavdrag vid flytt (bohagsflytt)

Att anlita flytthjälp när det är dags för bohagsflytt berättigar till rutavdrag. Firman du anlitar för att få rutavdrag vid flytt inom Sverige måste inneha F-skattsedel. Om din bohagsflytt istället gäller utlandet är det andra regler som gäller.

Rutavdrag vid flytt avser arbetskostnaden och således inte samtliga flyttjänster. Du kan få avdrag när du tar hjälp för att flytta ditt bohag till en ny bostad eller ett magasin. Även hjälp med upp- och nedpackning samt nedmontering och montering av diverse möbler berättigar till rutavdrag.

Anlita flyttfirma för flytthjälp

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma för flytthjälp. Förutom att du tack vare rutavdraget kan spara pengar genom att få skattereduktion på arbetskostnaden så slipper du själv allt det där trista med att flytta, såsom att paketera och packa upp, montera ned och montera upp igen, transportera kartonger och möbler, lyfta tungt samt flyttstädning.

En flyttfirma kan, förutom att ge dig flytthjälp, även bistå med flyttstädning. Dock inte grov- och specialstädning, men både fönsterputsning, dammtorkning och dammsugning ingår i vad som berättigar till skattereduktion via rutavdraget. Ytterligare en fördel är tidsbesparing. Du kan ägna dig åt roligare eller viktigare saker samtidigt som jobbet blir gjort.

Att hitta en flyttfirma är flytthjälp är inte svårt, och i större städer finns det många aktörer.

Hur fungerar rutavdrag vid flytt?

Flyttfirman du anlitat gör avdrag för maximalt 50 % av arbetskostnaden direkt på din faktura, dock som mest med 75 000 kronor per år och person. Du behöver således inte ansöka om att få rutavdraget. Det är dock viktigt att du informerar flyttfirman om du tidigare under året har fått rut- eller rotavdrag, allt för att avdraget på fakturan ska bli korrekt. Du kan även använda dig av RUT för hjälp med montering av möbler när du har flyttat. De båda avdragen räknas nämligen ihop och tillsammans får de inte överskrida sina respektive maxbelopp. Om de ändå gör det så regleras det av Skatteverket i samband med din deklaration.

Krav för rutavdrag vid flytt

Följande villkor måste uppfyllas:

  • Du har fyllt 18 år

  • Du är bosatt i Sverige

  • Du har betalat tillräckligt mycket skatt i Sverige

  • Du är bosatt utomlands men med begränsad skattskyldighet

  • Arbetet måste berättiga avdraget

  • Du har avdrag kvar att nyttja

  • Flyttfirman måste ha F-skattsedel

  • Din bostad måste vara permanent- eller fritidsbostad, eller liknande

Räkneexempel

Om du är ensam i hushållet kan du maximalt få 75 000 kronor i rutavdrag. Är ni flera vuxna personer i hushållet så är det 75 000 kronor per person och år som gäller. Avdraget är kopplat till dig som individ, men det går att omfördela mellan makar och sambos.

Singelhushåll

Totalkostnad: cirka 3 500 kronor
Totalkostnad efter rutavdrag: cirka 2 000 kronor
Totalt rutavdrag: cirka 1 500 kronor

Flerpersonshushåll

Totalkostnad: cirka 8 500 kronor
Totalkostnad efter rutavdrag: cirka 4 750 kronor
Totalt rutavdrag: cirka 3 750 kronor