Rutavdrag:
Renovering tvättstuga

Att renovera tvättstuga och andra våtrum kräver många gånger att du tar in hjälp från en fackman som är specialiserad och certifierad för arbete i just våtrum. När du ska renovera tvättstugan finns det mycket att ha koll på, inte bara kring renoveringen i sig, utan även kring rotavdrag. Här får du en checklista som inkluderar allt du behöver känna till.

Renovering av tvättstuga

Då gäller rotavdraget

För att du ska kunna utföra renovering av tvättstuga med rotavdrag behöver du uppfylla följande krav:

  • Du är minst 18 år

  • Du betalar skatt i Sverige

  • Arbetet är rotavdragsberättigande karaktär

  • Du äger och bor i fastigheten på hel- eller deltid

  • Du har betalat fakturan för arbetet före den 31 december samma år som det har utförts

  • Du måste ha rotavdrag kvar att utnyttja (rotavdrag och rutavdrag slås samman och kan ge dig totalt 50 000 kronor i avdrag per år)

Rotavdrag för renovering i tvättstuga i 4 steg

För att få rotavdrag för renovering i tvättstuga behöver du se till att arbetet görs fackmannamässigt. En tvättstuga räknas som ett våtrum, och därför är det också viktigt att en tvättstugerenovering följer samma regler som för våtrum. För att du ska få rotavdrag för renovering behöver arbetet uppfylla följande kriterier:

  • Arbetet utförs i en bostad som du äger

  • Bostaden som arbetet utförs i är äldre än 5 år

  • I bostäder yngre än 5 år måste renoveringen syfta till att återställa dess ursprungliga skick

Följ dessa steg för att ta din tvättstugerenovering från budget till deklaration.

  1. Renovera tvättstugan med en budget

    Innan du påbörjar planeringsarbetet behöver du ha klart för dig hur mycket pengar du vill lägga på att renovera tvättstugan. Med en tydlig budget vet du på vilken nivå du kan renovera. I dag finns det många moderna lösningar som kan hålla nere kostnaderna, oavsett om du vill fräscha upp eller renovera tvättstugan från grunden.

  2. Identifiera dina behov

    När du vet hur mycket pengar du kan lägga på din tvättstugerenovering, börjar det bli dags att fundera på vilket eller vilka behov som du vill att din tvättstuga ska fylla. Hur viktigt tycker du att det är med förvaring och avlastningsytor? Vill du kunna torka och stryka tvätt i tvättstugan, eller räcker det med tvättmaskin, torktumlare och diskho för att du ska se dina behov tillgodosedda? Red ut vad du tycker är bra att ha i tvättstugan.

  3. Renovera tvättstuga med proffs

    Är du i behov av att renovera din tvättstugan och bor i Stockholm? Hos Stenlundsprofessional.se hittar du en pålitlig partner för ditt projekt. Specialiserade på tvättstugerenovering i Stockholm, har de lång erfarenhet av att förvandla tvättstugor till moderna och funktionella utrymmen. Oavsett om du planerar att renovera tvättstugan eller vill fräscha upp den med nya maskiner, kan du lita på deras kunniga team. Ge din tvättstuga nytt liv med Stenlundsprofessional.

    Begär offert
  4. Deklarera rotavdrag till Skatteverket

    När din tvättstuga är färdigrenoverad, och du har nyttjat rotavdraget, behöver detta deklareras till Skatteverket. Det företag som har utfört jobbet deklarerar rotavdraget åt dig, och beloppet dras av från fakturan innan du får den. När du får din deklarationsblankett är detta belopp förifyllt, men du ska alltid kontrollera att det är korrekt. För att du ska ha rätt till rotavdraget krävs också att företaget har F-skatt.

Bra att tänka på för tvättstugan

Tvättstugan mer syftar till att vara praktisk snarare än trevligt att vistas i under längre stunder, även om du givetvis inte vill lämna dess öde åt slumpen. Innan du påbörjar din tvättstugerenovering bör du ta en funderare kring vilka praktiska användningsområden du vill att tvättstugan ska ha. Praktiska tillbehör som ett tvättmaskinsstativ och en tvättpelare kan vara bra att investera i samband med renoveringen. Hos Stenlundsprofessional.se finns ett brett utbud av utrustning och reservdelar för din tvättstuga. De ser till att säkerställa att din tvättstuga blir både praktisk och funktionell, oavsett dina behov.

Vitvaror

Vilka vitvaror vill du ha i tvättstugan? Räcker det med tvättmaskin och en torktumlare, eller vill du kunna snabbtorka tvätt i ett torkskåp? Har du plats för fullstora maskiner? Kan de stå bredvid varandra med en praktisk arbetsbänk ovanpå, eller behöver du en tvättpelare?

Avlastning

Hur viktigt är det för dig med avlastnings- och arbetsytor? Stora ytor för avlastning samt sortering och vikning av tvätt är ett av de mest praktiska attributen behoven din tvättstuga kan uppfylla. Att kunna göra detta i direkt anslutning till dina vitvaror är guld värt.

Förvaring

Hur förvarar du tvätt- och sköljmedel, tvättpåsar, doseringsskopor, klädnypor och annat som du använder i samband med att du tvättar? Det är praktiskt att kunna stuva undan sådant på en plats som du har nära till hands när du väl använder det. Sätt upp ett väggskåp eller en hylla som inte upptar någon golvyta.

Torkmöjligheter

Det är inte alla som har möjlighet att hänga tvätt på tork utomhus, vilket kräver att vi torkar tvätt inomhus. Ett torkskåp torkar tvätten snabbt och effektivt, men tar givetvis upp en del plats. Om du inte har möjlighet till torkskåp bör du undersöka möjligheterna att sätta upp en tvättlina i tvättstugan.

Tvättbänk

En tvättbänk med rinnande vatten i tvättstugan är både smidigt och väsentligt. Här kan du bland annat handtvätta ömtålig tvätt och tömma ut tvättmaskinens luddfilter. En tvättbänk har en ho som i regel är större än en traditionell diskho och ibland även arbetsyta. Hitta tvättbänk hos VVSobadrum.se.

Klassiskt kakel och klinker

En tvättstuga ska vara lätt att rengöra. Tänk på detta när du väljer material. Välj klassiskt kakel och klinkers istället hellre än mosaik. Det är lättare att rengöra, både plattorna och fogarna med plattor som inte är för små. Klassiskt kakel ger rummet extra hemtrevligt.

Golv och golvbrunn

Golvets ytskikt bör, enligt Boverkets råd, dras upp på väggen, normalt sett 100 mm. Rådet måste följas om inte en annan likvärdig, eller bättre lösning kan presenteras. Detsamma gäller för rådet om att tvättmaskiner också ska placeras i utrymme med golvbrunn. Ärendet bedöms av kommunens byggnadsnämnd.

Ventilation

En tvättstuga kräver ett välfungerande ventilationssystem. Luften bli snabbt fuktig och dammig, och behöver därför bytas ut mot ren luft. Med en bra värmeväxlare eller ett luftmixdon blir maskinerna inte överhettade och du undviker att ventilationskanalerna sätts igen.

Vatten, avlopp och el

En tvättstuga kräver vatten, avlopp och el. Om du inte redan har dragit detta till tvättstugan redan behöver du anlita en fackman för hjälp med detta. Om bland annat läckage skulle uppstå, kräver din försäkring att arbetet är utfört av fackmän. Den här typen av arbete är rotavdragsberättigande.

Placering av tvättmaskin

Hur vill du placera tvättmaskinen? En tvättmaskin kräver placering på ett vattentätt golv med golvbrunn och vattenanslutningen behöver ha en avstängningsventil med en tillhörande manöveranordning som är lätt att komma åt och som syns. Hur kan du tillgodose dessa branschregler från Säker vatten?

Strykmöjligheter

Vill du ha möjlighet att stryka din tvätt inne i tvättstugan? Om du har utrymmet för det, är det en smidig lösning. Tillsammans med arbetsbänk och förvaring underlättar det för dig när du ska sortera tvätten. Se till att planera för förvaring även för strykbräda och strykjärn.

Förvaring av smutstvätt

Var förvarar du din smutstvätt i dag? Att förvara den i en tvättkorg eller tvättunna inne i tvättstugan underlättar för dig när du ska tvätta. Du behöver inte hämta tvätten från en del av bostaden till en annan, utan kan skrida till verket direkt. Om utrymmet finns kan du ha olika behållare för olika typer av tvätt.