Rotavdrag – 2021

Med det nya året föds även nya villkor, regler och direktiv för rotavdrag. Från och med 2021 kommer flera förändringar att ske samtidigt som det blir ett speciellt år då ett helt nytt avdrag föds – ”Det gröna avtalet”.

Här nedan kan du läsa mer om hur rotavdraget kommer vara utformat från och med år 2021 samtidigt som vi delar med oss av en första inblick i det nya avtalet.

Rotavdrag 2021 – Vad skiljer sig?

När man ser till rotavdraget 2021 så är det mesta sig likt. Till skillnad från rutavdraget är den fortsatta summan att utnyttja på rotavdrag 50 000 kr och det fungerar fortfarande på samma sätt – Att man som beställare av en tjänst inom renovering, ombyggnad eller tillbyggnad har rätt till avdrag på upp till 30 % av kostnaderna för arbetet.

Villkor och regler för vem som har rätt till rotavdrag är fortfarande desamma. Den största skillnaden vad gäller rotavdrag är dess utökning i form av det gröna avdraget.

Det gröna avdraget inom ROT

Det gröna avdraget är ett nytt avdrag som gör det möjligt till skattereduktion för privatpersoner som investerar i det gröna och på så sätt gynnar miljö och klimat. Det gröna avdraget kan nyttjas för arbets- och materialkostnader vid installation av grön teknik som innefattar följande:

  • Solceller
  • Elbilsladdning
  • Energilagring

Precis som rotavdraget har det gröna avdraget ett maxbelopp på 50 000 kr per år där avdraget kan uppgå till följande skattereduktion per tjänst:

  • Installation av solceller – 15 % avdrag
  • Installation av system för energilagring – 50 % avdrag
  • Installation av system för elbilsladdning – 50 % avdrag

Läs mer om det nya gröna avdraget på skatteverket.se.

Maximera ROT

Gå inte miste om chansen att utnyttja och maximera hela beloppet för rotavdrag under 2021 och ta del av den fulla skattereduktionen på anlitade tjänster. Det maximala beloppet att utnyttja för ROT är 50 000 kronor per person och år. Lever du i ett förhållande under samma tak har ni möjligheten att utnyttja 100 000 kronor i rotavdrag under ett och samma år på er bostad, något som många missar.

Läs mer om: